jueves, 17 de abril de 2014

Patufets, porquets, ratetes i pintors surten al carrer...


Ens trobem al dia 12 de les pràctiques: AVUI SORTIM DE RUA DE CARNAVAL!! Tots els membres que conformem l’escoleta ens disfressem i sortim al carrer per mostrar les nostres disfresses i gaudir dels espais exteriors tant polits que té el centre als seus voltants. Famílies, docents i infants ens anem al parc del pirata!

D’aquesta experiència he de dir que no pensava que les famílies anessin a col·laborar tant. Per un cop sortiré de la meva aula un instant i us contaré el que passa a la resta del centre.

La classe dels bebès són la classe dels “Patufets”, durant diversos dies, la tutora del grup ha convidat als pares a col·laborar amb l’elaboració de les disfresses, portant objectes, retallant teles, etc. El resultat? Els “cochitos” dels infants estaven decorats a mode de col i els nens i nenes anaven disfressats de pagesets i pagesetes, és a dir, de patufets i patufetes. La tutora i les mares de pageses i el conte den “Patufet” va cobrar vida en aquell instant.

Ens apropem a la classe de un any a un any i mig: “La rateta que escombrava l’escaleta”. He de dir que la predisposició de les famílies d’aquest grup i la creativitat de la tutora fan una combinació explosiva. La tutora va decidir fer uns tallers a les tardes, convidant a les àvies i als pares dels infants a col·laborar amb l’elaboració de les disfresses. L’aula es va plegar de ratolins i ratolines! Fins al mínim detall es podia observar en els vestits de les ratetes. Encara que semblaven més bé “Mickey i Minnie Mouse”, es podia observar a la perfecció quin era el motiu de la disfressa.

Fem un ull a la classe d’un any i mig a dos? La classe dels “Tres porquets”. Amb teles roses i gomaeva van aconseguir unes disfresses de poquets espectaculars i el més graciós és que els pares acompanyants i la tutora del grup es disfressaren de llops. Imagineu-vos el moment del conte...aquestes mares es menjaven els seus fills, si... però a petos que lo espectaculars que anaven!

I arribem al nivell tres, “La caseta de xocolata” i “Els aneguets lleigs” s’engalanen al més pur estil Dalí. Les bates, com ja he explicat en entrades anteriors, precioses i pintades pels propis infants, els barrets realitzats amb cartolina i paper crepé i tires de tela per al llaç del coll. Un bigoti pintat com el de Dalí i prepareu-vos, l’art surt al carrer amb aquests nens i nenes!

En aquest punt m’agradaria destacar el factor família, ja què, de la mateixa manera en què van col·laborar amb els demés grups, el nivell tres va preferir que fos una sorpresa en arribar el moment de la rua, ja que havien set els propis infants els que havien elaborat la seva disfressa i la sorpresa estava garantida.

És per això que, pel que fa a etiquetes de competències, avui m’agradaria destacar la de ESPAIS I TEMPS i FAMÍLIES. Espais i temps, perquè com he dit, la rua va ser fins al parc pirata que hi ha proper al centre, això vol dir que no l’equip docent no es centra únicament en l’espai que tenen per a fomentar el desenvolupament dels infants, si no que deixen clar que tot el que sigui proper i educatiu es pot aprofitar, ja que el parc pirata és conegut per tots els nens del poble i té unes condicions que afavoreixen el desenvolupament motriu dels nens. A més a més, les estructures que té estan ben delimitades per edat, per tal de no posar en perill als infants i informar als ciutadans. Jo el vaig conèixer aquell dia i penso que van saber aprofitar l’espai fora del centre més adient per al moment que era: Carnaval.

Per altra banda, també he escollit l’etiqueta de famílies per diversos motius. El primer, perquè m’ha sorprès positivament la col·laboració i les ganes de participar que tenen les famílies del centre, no pensava que això anés a ser així ni molt menys. Per altra banda, destacar que el recolzament per a material que ha tingut el nivell tres per part de les famílies dels infants ha set enorme, aportant les camises, els diners per a comprar la tella del llaç, el paper crepé, la pintura per pintar, etc. I, finalment, he escollit aquesta etiqueta perquè aquest va ser el primer moment des del començament de les pràctiques en què vaig poder apropar-me durant més temps amb les famílies i parlar sobre els nens, sobre les pràctiques (alguns es mostraven molt interessats) i per apropar-me una mica més a les famílies del meu grup, amb les que compartiré estones fins a juny.

I fins aquí per avui, que ja m’he allargat massa!
 
Us deixo una imatge molt que té a veure amb les disfresses del nivell tres, no anaven així disfressats exactament, però més o menys és com van acabar quan preparaven la seva disfressa.

 
Salut!!
 

Patricia Pinar Roig
☺♥♪
____
BIBLIOGRAFIA:
 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario